Měď místo nerezové ocele

Určité druhy střevních bakterií žijí podstatně kratší dobu na podkladu z mosazi nebo mědi než na nerezové ušlechtilé oceli. Z toho američtí vědci vyvozují, že mosaz a zejména měď mají baktericidní vlastnosti, které by se mohly využívat při skladování potravin.

Při pokojových teplotách přežíval druh bakterií Escherichia coli na nerezové ušlechtilé oceli 34 dnů, na mosazi 4 dny a na mědi 4 hodiny. Při nízkých teplotách, za kterých se potraviny obvykle skladují, bylo po 34 dnech ještě 10 % bakterií živých. Naopak na mosazném podkladu byly po 12 dnech všechny bakterie usmrceny, na mědi přežívaly pouze maximálně 14 hodin. Tyto výsledky se také potvrdily v kyselých podmínkách, jaké jsou například při skladování ovocné šťávy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *