Mrkev se postavila rakovině

29 Lis

Málokoho dnes napadne, že mrkev by mohla způsobit zásadní obrat při léčbě rakoviny. Podle vědců z univerzity v britském Newcastlu obsahuje mrkev látky, jež mohou snížit výskyt této smrtelné nemoci o třetinu. Objev účinku látky jménem falcarinol, která je cytotoxická (je tedy vlastně jedem), může vést k vývoji nové generace léků proti rakovině.

Látka jménem falcarinol (NSC 692928, chemický vzorec C17H24O, patří do třídy acetylenů) je bioaktivní a cytotoxicky „vybíravá“. Byla již dříve izolována z tropické rostliny Dendropanax arboreus a je považována za přírodní produkt s antirakovinovým účinkem. Falcarinol v mrkvi je daleko dostupnější, chrání zeleninu před plísněmi, které vyvolávají černé skvrny (houbovité onemocnění) na jejím kořenu. Je to vlastně přírodní pesticid. Při pokusech na krysách bylo dosaženo velmi příznivých výsledků.

Výzkumníci rozdělili 24 krysích samečků infikovaných colarectálním nádorem do tří skupiny. První dostávala krysí žrádlo s přídavkem 10 % mrkve, druhá s přídavkem falcarinolu ve stejném množství, jaký je obsažen v mrkvi u předchozí skupiny, třetí dostávala jen standardní krysí krmení. Po 18 týdnech bylo zřetelné, že u prvních dvou skupin se rozvoj nádoru zbrzdil o třetinu proti známé vývojové škále, která byla zcela typická u poslední skupiny. Mrkev je také dobrým praktickým nosičem falcarinolu. Při dlouhodobém skladování kostek mrkve o velikosti 1 cm3 za normální teploty se obsah látky snížil o 35 %, při skladování při teplotě -24 °C se obsah falcarinolu nesnížil. V mrkvi, která se vaří 12 minut, klesne obsah farcarinolu o 70 %. „Víme s jistotou, že látky obsažené v mrkvi opravdu snižují riziko rakoviny. Musíme nyní lépe prozkoumat mechanismus jejich působení a prozkoumat všechny druhy mrkve, mezi jejímiž druhy je hodně odlišností v tvaru, velikosti, barvě, některé druhy budou určitě silnější než jiné,“ uvažuje dr. Kirsten Brandt z Newcastle University’s School of Agriculture, Food and Rural Development v ve Velké Británii. Jeho tým zatím pracoval při pokusech se syrovou mrkví a nyní bude výzkum rozšířen. Zatím se například „nestíhal“ výzkum, jestli „funguje“ i mrkvová šťáva, kolik falcarinolu je třeba při zabrždění či vyléčení rakoviny u člověka.

Rozhodně každému prospěje, když si od nynějška dá závazek sníst jednu mrkev denně. Jako cytotoxin není falcarinol člověku nebezpečný, pokud by ho nesnědl čtyři metráky za den.

Leave a Reply