Kladivo na rakovinu

9 Čvn

Francouzští výzkumníci objevili v červeném víně další léčebnou látku. Tato substance byla nazvána acutissimin A. Objevená látka, která se chemicky řadí do velké rodiny polyfenolů, vykazuje v in vitro testech mnohonásobně silnější protirakovinný účinek, než jaký má dnes nejpoužívanější lék proti zhoubnému bujení.

Předpokládaný zdraví prospěšný účinek červeného vína závisí na molekulách polyfenolu, o nichž je známo, že mají antioxidační účinky. Vyskytují se v ovoci, zelenině, zeleném čaji, kakau a nápojích z nich připravených. Polyfenoly s antioxidačními účinky kromě toho, že reagují se slinami a vytvářejí na jazyku typicky svíravou chuť, mohou přispívat ke snížení rizika srdečních onemocnění a aterosklerózy. Stéphane Quideau z Evropského ústavu chemie a biologie ve Francii analyzoval se svými kolegy další protirakovinnou složku – acutissmin A. Tato látka byla již před šestnácti lety zjištěna v sudech z dubového dřeva. S odstupem doby nyní výzkumníci zjistili, že červené víno obsahuje dvě molekuly, které také mohou reagovat do látky nazvané acutissimin A. Šťáva z hroznů obsahuje flavonoidové prekurzory catechin a epicatechin. Během skladování alkoholického nápoje víno vyzrává a získává celou řadu substancí včetně těch, které jsou obsaženy ve dřevě, z něhož jsou vyrobeny sudy. Za laboratorních podmínek se Francouzům podařilo acutissimin vytvořit reakcí substance zvané vescalagin (tu izolovali z dubového dřeva) s látkou catechin (ta je přítomná v hroznech). Když tým výzkumníků analyzoval vzorky červeného vína po osmnácti měsících zrání v dubových sudech, nalezli v něm dva typy acutissiminových složek: A a B.

Dále se ukázalo, že acutissimin A má jednu vlastnost, která z něj činí potenciální surovinu pro využití v oblasti boje proti rakovině. Má totiž schopnost inhibovat enzym DNA topoisomerasa II. Tento enzym se účastní replikace (zdvojování) genetického kódu (molekul DNA), ke kterému dochází při dělení buněk. Enzym je cílovou molekulou při protirakovinné léčbě, protože při jeho blokování si rakovinné buňky nemohou vytvořit nová vlákna DNA a nemohou se tedy množit. K zablokování enzymu topoisomerasa se používají v humánní medicíně léky s účinnou látkou etoposid. Etoposid se používá jako útočná látka jak proti solidním nádorům, tak také proti hematologickým malignitám (rakovině krve). Etoposid je nepostradatelné a zřejmě i nejpoužívanější cytostatikum současnosti. Tuto odbočku do léčby rakoviny jsme udělali proto, abychom si uvědomili, co nový objev může znamenat. Quideauovi se zřejmě podařilo z červeného vína získat látku, která je za laboratorních (in vitro) podmínek dvěstěpadesátkrát účinnější než dosud nejpoužívanější lék proti zhoubnému bujení, známý etoposid. Přestože výzkumníci varují, že pití červeného vína nelze považovat za alternativní léčbu rakoviny, je jisté, že polyfenoly jsou slibnou substancí a že jejich možný léčebný potenciál jsme dosud nevyčerpali. Budoucí zisky farmaceutických koncernů možná leží v usazeninách na dně lahví červeného vína.

Leave a Reply